Van losse stations naar lijnmontage. Mark vertelt!

Mark Spaans Mark Spaans

Voorheen werden onze kozijnen afgemonteerd op losse stations. Vorig jaar zijn we een verbouwing gestart om deze losse stations te transformeren tot drie volledige afmontagelijnen, waarin de afdelingen afmontage en glas nu samenwerken aan één lijn. Dat is niet alleen goedkoper en sneller, maar ook nog eens leuker, veiliger en gezonder. Mark vertelt over het project!

De afdeling afmontage was door jarenlange groei min of meer uit z’n jasje gegroeid. We werkten inmiddels met 10 losse afmontage tafels, waardoor de kozijnen steeds met een kar verplaatst moesten worden naar de volgende afdeling. Dit nam niet alleen onnodig veel tijd in beslag, het was ook fysiek zwaar om de karren naar de volgende afdeling te duwen. We hebben toen gekeken naar een alternatief om het afmontage-proces efficiënter en gezonder te maken én om voorbereid te zijn op verdere groei in de toekomst.

"De afdeling afmontage was door jarenlange groei uit z’n jasje gegroeid."

Kernteam van verschillende afdelingen in de fabriek

Met een kernteam, bestaande uit afgevaardigden van de verschillende productie-afdelingen, hebben we gekeken waar in het proces verbetering mogelijk was. We hebben samen het gehele productieproces van de kozijnen in kaart gebracht. Zo kwamen we er onder andere achter dat we veel energie verspilden in het heen en weer rijden van karren. De kozijnen werden vanaf de spuiterij de hele hal door geduwd, om vervolgens bij één van de tien afmontage tafels te worden afgemonteerd. Daarna werden de kozijnen weer op karren gezet, om ze vervolgens naar de afdeling glaszetten te duwen. Als we die karren weg zouden halen, zou het proces een stuk efficiënter en overzichtelijker worden.

Afmontage en glas samenvoegen in één proces

We hebben toen samen gekeken naar een manier om de afdelingen afmontage en glas samen te voegen tot één productielijn. Met het kernteam hebben we verschillende afwegingen gemaakt en zijn we samen tot een plan gekomen, dat werd goedgekeurd. Vanaf dat moment zat de taak van het kernteam erop en konden we starten met de implementatie. Veel van de werkzaamheden zijn in de bouwvak-periode gerealiseerd. De productie moest immers gewoon door kunnen gaan in een veilige werkomgeving. Om ruimte te creëren, hebben we een tussenmuur gesloopt. Hierdoor hadden we tijdens de verbouwing ook meer mogelijkheden om afmontage tafels te verplaatsen naar plekken waar geen bouwwerkzaamheden waren. De afdeling afmontage is wel 6 keer verplaatst in een paar weken tijd. Dat was soms best lastig, maar het is allemaal gelukt. In de bouwvak hebben we de kap opnieuw opgebouwd en verstevigd. In die periode hebben we ook de oude kantine en het oude toiletgebouw afgebroken, om een nieuwe kantine in de fabriek te realiseren.

Goedkoper, sneller, leuker, veiliger en gezonder

Eind vorig jaar zijn de nieuwe afmontagelijnen in gebruik genomen. We zijn nu slechts 10 weken bezig en eigenlijk loopt alles heel erg goed. We merken dat juist het samenspel tussen de afdelingen glas en afmontage heel goed gaat. Ze werken nu echt samen aan een goed eindproduct. Daarnaast is het werk fysiek een stuk minder zwaar geworden. Voorheen moest je kozijnen draaien, zware ruiten tillen en trapjes op en af; nu kun je de kozijnen in een put laten zakken en ruiten tillen met glaszuigers die in de kraanbanen hangen.

Iedere dag een beetje beter

We zijn als afdeling enorm gedreven en geprikkeld om nog productiever te worden, door nóg beter samen te werken. Eens in de zes weken komen we daarom bij elkaar voor een DNA-sessie, waar iedereen de mogelijkheid heeft om onderwerpen met elkaar te bespreken. Dat kunnen successen zijn, maar ook dingen waar iemand mee worstelt. Elkaar aanspreken op houding en gedrag komt ten goede van de samenwerking, zodat het proces steeds iets efficiënter kan!

Hoe bevalt het?

Benieuwd naar hoe het samenwerken aan de nieuwe afmontagelijn bevalt? Lees het in de blog van Andre!

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×