Beschadigde kozijnen bijwerken? Tips van onze verfleverancier

Rik Wegerif Rik Wegerif

Het kan natuurlijk gebeuren dat onze afgelakte kozijnen op de bouw beschadigen, bijvoorbeeld bij het metselen of stuccen. Je kunt de kozijnen dan heel eenvoudig bijwerken met dezelfde verf als die we in onze fabriek gebruiken. Hoe je dat het beste kunt doen? Rob Bertu van PPG Industrial Coatings B.V. geeft een paar handige tips!

Bijwerklak uit de timmerfabriek

Rob Bertu van PPG Industrial Coatings B.V. (moederbedrijf van het merk Sigma) vertelt: “Vaak wordt er voor het bijwerken van beschadigingen op de bouw een andere verf gebruikt dan in de fabriek. Dat is zonde, omdat er hierdoor kleur- of glansverschillen kunnen ontstaan. Bovendien heb je met reguliere verf vaak meer werk en kosten. Bij kwastverf moeten delen en/of kozijnen vaak volledig bijgewerkt worden. Het is sneller en goedkoper om plaatselijk bij te werken met de juiste verf.” Bij Nijhuis Toelevering kun je een bijwerklak bestellen, die overeenkomt met de verf die in de fabriek gebruikt wordt. Zo ben je, mits het op de juiste manier wordt aangebracht, zeker van een mooi eindresultaat.

"Het is sneller en goedkoper om plaatselijk bij te werken met de juiste verf."
Nijhuis_toelevering_Enschede_5 Rik (Nijhuis Toelevering) en Rob (PPG Industrial Coatings) op de bouw in Enschede

Om ervoor te zorgen dat de verf op een juiste manier aangebracht wordt, geeft Rob enkele handige tips:

Tip 1
Bij houtbeschadigingen eerst het hout herstellen

Bij houtbeschadigingen moet het hout eerst weer in de juiste staat hersteld worden, voordat de verfbeschadiging kan worden bijgewerkt. Voor het herstellen van kleine plaatselijke beschadigingen kun je plaatselijk bijwerken (spot repair). Als je dat met dezelfde lak doet als in de timmerfabriek, krijg je dezelfde glans en zie je geen kleurverschil. Kleine beschadigingen kunnen hersteld worden met een acrylplamuur (bijvoorbeeld Jansen acrylplamuur), grotere beschadigingen met een tweecomponenten-pasta (bijvoorbeeld ProGold Quickrepair). Bij kale delen is het verstanding om eerst bij te gronden met een grondverf.

Tip 2
Houd rekening met weersomstandigheden

Het is natuurlijk het beste om, zodra je een beschadiging opmerkt, deze zo snel mogelijk te herstellen. Maar voordat je begint met het bijwerken van de beschadigingen moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Rob vertelt: “Onze verf is watergedragen. Daarom adviseren we om de verf pas te gebruiken bij een minimale temperatuur van 10 graden Celcius. Dit heeft te maken met het samenvloeien van de verfdeeltjes en een optimale droging. Gebruik je de verf bij een lagere temperatuur, dan loop je een risico dat de verf langer moet drogen.”

Tip 3
Reinig en matteer het oppervlak goed

Voorafgaand aan het verven, moet je ervoor zorgen dat het hout goed gereinigd en vetvrij is. Je kunt het kozijn eventueel licht opschuren met een fijne korrel (een schuurkorrel van minimaal 220), om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Het is belangrijk dat je hierbij niet te veel druk zet tijdens het schuren, tenzij je de verflaag wilt corrigeren. Matteren is voldoende voor een goede hechting van de verf. “Het is ook mogelijk om plaatselijk te matteren en plaatselijk bij te werken, maar bij grote beschadigingen adviseren wij om het complete deel opnieuw te behandelen”, aldus Rob.

Tip 4
Gebruik een lakroller in plaats van een kwast

De onverdunde lak vanuit de timmerfabriek kun je gebruiken voor het bijwerken van verfbeschadigingen. In de fabriek van Nijhuis Toelevering worden de kozijnen gespoten met speciale spuitverf. Deze verf heeft een andere samenstelling dan bijvoorbeeld kwastenverf. Het is daarom verstandig om de kozijnen bij te werken met een lakroller, en niet met een kwast. De lak is immers niet gemaakt om met een kwast aan te brengen. Met een lakroller heb je esthetisch het beste resultaat.

Tip 5
Schilder de beglazingskitten niet mee

Rob vertelt: “In Nederland ken men de gewoonte om beglazingskitten over te schilderen. Nergens in Europa of elders in de wereld wordt dit gedaan. Waarom we dat doen? Nederlanders vinden dit in het algemeen mooier. Toch is het beter om de beglazingskitten niet mee te schilderen. De verf die over een kit wordt aangebracht, heeft namelijk niet dezelfde elasticiteit als de kit zelf. Na verloop van tijd kan de verf op de kit gaan barsten, schilferen of zelfs helemaal loslaten.” Worden de beglazingskitten toch mee geschilderd? Let dan op de juiste verwerkingsinstructies om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe kun je beschadigen in de aflak plaatselijk bijwerken?

Onderhoudsadvies

Over het algemeen geldt dat kozijnen in donkere kleuren meer onderhoud behoeven dan lichtere kleuren. Donkere kleuren worden warmer en hebben hierdoor meer te lijden. Lichte kleuren hebben hier minder last van, en hebben dan ook minder onderhoud nodig. Tegenwoordig zijn er verfsoorten op de markt, waardoor er nog minder onderhoud nodig is, bijvoorbeeld Sigma S2U Allure. Deze verf geeft een 10 jaar schildervrij-garantie, afhankelijk van de expositieomstandigheden van de kozijnen. Jaarlijks reinigen verlengt de levensduur van het schilderwerk. Zie voor meer informatie de informatiebladen ‘Kleur in relatie tot onderhoud‘ en ‘Periodieke reiniging voor het behoud van verfsystemen‘.

Vragen, verf nabestellen of advies nodig?

Als de kozijnen onze fabriek verlaten, leveren we standaard een bijwerklak mee. Wil je deze lak bijbestellen? Of heb je een vraag over het bijwerken van beschadigde kozijnen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×