“We wilden altijd voorop lopen.” In gesprek met oud-directeur Willem Olthof

Nijhuis Toelevering

Willem Olthof is oud-directeur van Nijhuis Toelevering. In zijn tijd werd de basis gelegd voor datgene, waar we nog steeds voor staan: een beter product, effectief met elkaar samenwerken en daarmee van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten. Willem is inmiddels met pensioen en geniet van zijn vrije tijd en zijn hobby’s schilderen, paardrijden en reizen. Toch wil hij zijn werk nog niet helemaal loslaten. Daarom besteed hij nog altijd met plezier een groot deel van zijn tijd aan het oplossen van technische vraagstukken binnen de timmerbranche.

De groei van Nijhuis Toelevering

30 jaar geleden is Willem Olthof begonnen bij Nijhuis Toelevering. “Het was een heel ander bedrijf met een heel andere cultuur. We liepen in die tijd wat achter op de markt. De tijd van de wederopbouw na de oorlog was voorbij, maar ons aanbod was nog niet mee veranderd. Om beter aan te sluiten op de vraag van de markt, hebben we andere plannen gemaakt en deze uitgevoerd. Zo hebben we ons productaanbod meer gespecialiseerd en wilden we minder afhankelijk zijn van ons moederbedrijf Nijhuis Bouw. We gingen als zelfstandig bedrijf verder om onze klantenkring te laten groeien.

Continu verbeteren in product en proces

We liepen wat achter, dus de drang naar voorop lopen was groot. “Meestal stond ik wel met m’n neus vooraan als er iets nieuws te ruiken viel. Zo hebben we diverse producten geoptimaliseerd naar de nieuwste ontwikkelingen. We hadden veel contact met partijen uit de branche, zoals de SKH, de Nederlandse Bond van Timmerfabrieken en diverse universiteiten. Ik vond het belangrijk om te zien wat er om ons heen gebeurde en bovendien zorgde het voor makkelijke ingangen. We gingen voor kleine veranderingen om een beter product te maken en het proces te versimpelen. In de jaren ’90 was er bijvoorbeeld veel vraag naar vuren houten kozijnen. We hebben toen een verbinding ontwikkeld, die daar goed bij aansloot. Ook waren we de eerste timmerfabriek die accoyahout toepaste in producten en hebben we eigen onderdorpel ontwikkeld.”

Meer dan een standaard timmerfabriek

“We kregen het imago van een bedrijf dat voorop liep in ontwikkelingen. Door klanten werden we gezien als een bedrijf dat niet per se de goedkoopste was, maar wel altijd de beste kwaliteit leverde. Als er meer techniek werd gevraagd dan gebruikelijk was, kwamen ze bij ons. Ook onze achtergrond vanuit Nijhuis Bouw heeft daaraan bijgedragen. Omdat wij voortkwamen uit een aannemersbedrijf, wisten we wat de moeilijkheden waren en wat men nodig had. Hierdoor waren we meer allround dan een standaard timmerfabriek. Dat was onze kracht.”

"Als er meer techniek werd gevraagd dan gebruikelijk was, kwamen ze bij ons"

Na Nijhuis

Om de crisis te overleven, wilden we ons als bedrijf zo klein mogelijk maken. “Op dat moment was ik al 22 jaar in dienst en zag het als mijn tijd om te gaan. Ik ben toen gaan pionieren, 3 jaar directeur geweest van de branchevereniging en toen met pensioen gegaan.” Maar écht met pensioen is Willem niet. Op dit moment wordt hij nog steeds ingehuurd door Nijhuis Toelevering voor technische ondersteuning. “Ik word bijvoorbeeld ingehuurd om elementen op sterkte te berekenen. Ik vind het leuk om te doen, maar werk wel op mijn eigen tempo hoor. Ik neem mijn laptop mee op vakantie. De keuze voor een avond televisie kijken of bezig zijn met een mooie opdracht is voor mij snel gemaakt.” Naast zijn werkzaamheden voor Nijhuis Toelevering is Willem actief voor 5 andere timmerfabrieken. “Eigenlijk doe ik nu hetzelfde als toen ik ooit mijn carrière begon. Al is er in die 30 jaar heel veel veranderd. Ik leer nog elke dag!”

willem-olthof-schilderij Willem geniet van zijn pensioen en zijn hobby schilderen. De titel van dit schilderij is 'mei 1940, Rhenen'.

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×