De I-ligger in vergelijking met de traditionele vuren balk. Jerome legt uit!

Jerome Boots Jerome Boots, Werkvoorbereider

Al een tijdje in de markt, maar de laatste jaren is de I-ligger als HSB element enorm in opkomst. In vergelijking met de traditionele vuren balk kent de I-ligger namelijk vele voordelen, zoals een betere isolatie en een grote spanwijdte. Benieuwd naar de andere eigenschappen? Jerome vertelt er graag meer over!

Meer ruimte voor isolatie

Onder andere door stijgende energiekosten, groeit de vraag naar goede isolatie in een woning. Traditionele massieve houten elementen, zoals de vuren balk, laten toe dat de warmte van binnen naar buiten kan ontsnappen, de zogenaamde koudebruggen. Een I-ligger is niet massief, maar heeft een uitgekiend I-profiel van hout. De overige ruimte van de balk biedt ruimte voor isolatiemateriaal (glaswol). Het aandeel hout in dit I-profiel is kleiner, waardoor er minder isolatielek is. Hierdoor kunnen de elementen met I-liggers slanker uitgevoerd worden. De Rc-waarde (isolatiewaarde) van een I-ligger is dan ook een stuk hoger dan van een massieve balk.

Passend bij de woonwensen van nu

I-liggers voldoen vaak aan de esthetische wensen van ontwerpers van eigentijdse woningen. Ze creëren namelijk grote spanwijdtes, zonder het gewicht van de bouwelementen te verzwaren. De I-liggers wegen tot 50% minder dan massief houten balken en nemen minder ruimte in beslag. Een ander voordeel is dat de I-ligger steviger is bij windbelasting op de gevel. De I-ligger is bovendien breed toepasbaar. Wij gebruiken de I-ligger voor onze HSB-wanden, maar ze zijn ook geschikt voor in prefab daken en vloeren.

"I-liggers creëren grote spanwijdtes, zonder dat het gewicht wordt verzwaard."

Prijsverschil met de traditionele vuren balk

Eén van de redenen dat niet alle elementen voorzien zijn van I-liggers, is de prijs. De I- ligger is in verhouding een stuk prijziger dan de traditionele vuren balk. Als een woning ruimte biedt voor een vuren balk, is dit nog steeds de goedkoopste oplossing. Maar als er ook een wens is om de woning optimaal te isoleren, is de traditionele vuren balk niet per se goedkoper. Deze balk moet dan gecompenseerd worden met hardschuim-isolatie, wat weer duurder is dan de glaswol-isolatie in combinatie met een I-ligger.

Meer informatie over de I-ligger?

Wil je meer weten over de I-ligger of heb je een andere vraag over onze HSB elementen? Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×