Eerste kozijnenproject met Accoya: de resultaten

Theo van der Linden Theo van der Linden

In 2007 startte de bouwfase van het appartementencomplex De Nieuwe Vaart in Den Haag: het allereerste kozijnenproject in Nederland waar Nijhuis Toelevering de duurzame, gemodificeerde houtsoort Accoya® als kozijnhout gebruikte. Om de kwaliteit te beoordelen, monitorde onderzoeksorganisatie TNO dit project de afgelopen jaren intensief. Tien jaar na oplevering brachten ze een onafhankelijk rapport uit met daarin de veelbelovende resultaten gepresenteerd.

Op de markt

Hoewel het proces van het bewerken van Accoya al tientallen jaren bekend was en getest werd, bracht Accsys de grenen houtsoort pas in 2007 commercieel op de markt. Vanaf dat moment stelde Accsys Accoya voor zo’n twintig timmerfabrieken beschikbaar voor verwerking en verkoop. Nijhuis Toelevering was een van die timmerfabrieken.

Gemodificeerd hout uit productiebossen

Bert Kattenbroek van Accsys: “Accoya® is gemodificeerd, snel groeiend grenenhout, afkomstig uit productiebossen. Deze houtsoort neemt geen vocht op in de celwanden en is onverteerbaar voor schimmels. Dit komt doordat we de moleculen in de celwanden die vocht opnemen en waar schimmels een voedingsbodem hebben, de zogenaamde hydroxyl, met een sterke concentratie azijnzuur omvormen naar acetyl. Door de modificatie ontstaat er een aangepaste verhouding tussen hydroxyl en acetyl. Hierdoor kan het hout niet meer zwellen en krimpen en heeft het een zeer hoge bestendigheid tegen aantasting door schimmels.”

"Accoya ondervangt de twee zwakke punten van hout"

“Tijdens de modificatie worden geen houtvreemde of giftige stoffen toegevoegd aan het hout, waardoor Accoya gebruikt kan worden zoals iedere andere natuurlijke houtsoort. Het gemodificeerde hout wordt pas onder de naam Accoya op de markt gebracht, als deze volgens de metingen aan alle kwaliteitseisen voldoet.”

Het eerste project met Accoya

Theo van der Linden van Nijhuis Toelevering: “We waren eigenlijk direct enthousiast over Accoya. Doordat het hout zeer vormstabiel is en niet aangetast kan worden door schimmels, heb je de enige twee zwakke punten van hout ondervangen. Toen we van opdrachtgever Staedion in 2007 een aanvraag kregen voor 157 woningen, besloten we bij Nijhuis Toelevering dan ook dat dit een mooi eerste project was om Accoya te verwerken. We waren zelf enthousiast en onze directeur toentertijd heeft samen met de bouwer ERA de opdrachtgever kunnen overtuigen van het feit dat het een goed kwalitatief product was voor die toepassing. Dat het toen een goede keuze is geweest om als eerste in Nederland Accoya als kozijnhout toe te passen, blijkt wel uit de resultaten die we nu terugzien in het rapport van TNO, maar die we ook zelf op de locatie zien en horen van bewoners en Staedion: deuren en kozijnen die nu, ruim 12 jaar later, nog in perfecte staat zijn.”

Monitoring door TNO

TNO is als onafhankelijke onderzoeksorganisatie vanaf het begin betrokken geweest bij het project De Nieuwe Vaart. De organisatie heeft regelmatig onderzoek gedaan bij de productie van Nijhuis Toelevering, maar ook op de bouw. Ook nu monitort de organisatie nog regelmatig het project. Twee jaar geleden, 10 jaar na oplevering van de appartementen, hebben ze een onderzoeksrapport gepubliceerd over de kwaliteit van het kozijnhout.

Uiterlijk en functie

Uit dit rapport blijkt dat zowel de onderhouden als niet-onderhouden kozijnen, deurkozijnen, ramen en bloemkozijnen er 10 jaar na oplevering nog goed uitzien en naar behoren functioneren, ondanks de hoge weersbelasting van sommige kozijnen. Bij de niet-onderhouden kozijnen is in sommige gevallen de verf wat verkleurd of dof geworden. Een deel van de glans van het verfoppervlak is te herstellen door de kozijnen te reinigen.

Beperkt onderhoud kozijnhout

Bert Kattenbroek: “Wat we ook terugzien in het rapport is dat onderhoud aan dit kozijnhout tot een minimum beperkt kan worden, ook niet nu we 12 jaar verder zijn. Bij Accoya heeft verf puur een esthetische functie gekregen. Er waren maar een aantal bewoners die de kozijnen opnieuw hadden geschilderd, omdat de verf bijvoorbeeld dof werd. Technisch is alles nog in perfecte staat. We zijn zo zeker van dit product dat we de garantie geven dat het vijftig jaar niet rot.”

Grootste verwerker

“Bij Nijhuis Toelevering hebben we sinds 2007 veel Accoya verwerkt, we zijn zelfs een aantal jaren de grootste verwerker geweest. We vinden het belangrijk om een goed en toekomstgericht product te produceren. In de crisis werd dit door de hogere prijs wel wat lastiger om te verkopen, maar inmiddels zijn er een aantal opdrachtgevers die net als ons overtuigd zijn van de goede kwaliteit van dit product. De Nieuwe Vaart was dus ons eerste, maar zeker niet het laatste Accoya-project”, aldus Theo van der Linden.

Meer informatie?

Meer informatie over dit project of over het gebruik van Accoya als kozijnhout? Neem contact met ons op!

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×