De voordelen van houten kozijnen

Nijhuis Toelevering Nijhuis Toelevering

Bij Nijhuis Toelevering produceren we houten kozijnen, ramen en deuren. Maar wat zijn nu de voordelen van hout? Dat lichten we in deze blog toe.

Onderhoudsvriendelijk

Een van de belangrijkste redenen is dat hout onderhoudsvriendelijk is. Hout heeft een lange levensduur en bij gebruik van goede verf kan eens in de tien jaar schilderen ruimschoots voldoende zijn. Door voor houten kozijnen te kiezen kunnen beschadigingen eenvoudig worden bijgewerkt en kleuren op ieder moment worden aangepast. Zo kunnen panden of zelfs hele wijken relatief eenvoudig worden opgefrist, ideaal!

Sterk materiaal

Hout is een van de sterkste materialen. Hout heeft namelijk een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Dit zorgt bij kozijnen, deuren en ramen voor een hoge inbraakwerendheid. Mocht er schade ontstaan aan het hout door bijvoorbeeld een inbraakpoging, dan is de schade vaak eenvoudig te repareren zonder dat het kozijn of de deur vervangen moet worden.

"Schade aan hout is vaak eenvoudig te repareren."

Brandwerendheid

Door het lage warmtegeleidende vermogen van hout voldoet een standaard houten kozijn ruimschoots aan de eisen van brandwerendheid. Zo geldt er een brandwerendheid van binnen naar buiten van 30 minuten en van buiten naar binnen zelfs van 60 minuten. De brand wordt onder andere vertraagd door de verkoeling van het oppervlak.

Milieuvriendelijk

Een ander groot voordeel van hout is dat het milieuvriendelijk is. Er zijn geen grote hoeveelheden energie nodig om de grondstof te maken en te recyclen. Bomen zijn door fotosynthese in staat om CO2 uit de lucht te halen. Dit zorgt er samen met zonne-energie en grondwater voor dat hout wordt gevormd. Iedere m3 hout bevat gemiddeld 0,9 ton CO2. Omdat hout, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld beton, staal en kunststof, zeer weinig energie nodig heeft voor de winning en productie is er een verminderde CO2 uitstoot van 1,1 ton per m3. Samen met de 0,9 ton opgeslagen CO2 zorgt het gebruik van 1 m3 hout voor een CO2-vermindering van gemiddeld 2 ton. Er zijn daarnaast geen schadelijke emissies bij het gebruik van hout, aangezien het om een natuurproduct gaat.

Houtographic_Fotosynthese Bron: Hout. Natuurlijk van nu.

Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden in tegenstelling tot grondstoffen als aardolie en erts die daar eeuwen voor nodig hebben. Duurzaam beheerde bossen vormen hierdoor een onuitputtelijke grondstofbron, waardoor generaties die na ons komen ook voldoende grondstoffen ter beschikking hebben.

Als recyclen niet mogelijk is, kan hout daarnaast worden ingezet om groene energie te produceren. De CO2 die daarbij vrijkomt is de CO2 die bij de groei is opgeslagen in het hout, waardoor de energie volledig CO2-neutraal is. Omdat hout biologisch afbreekbaar is, zal er geen afval achterblijven en vervuiling ontstaan.

Infographic-Circulariteit-v5-scaled Bron: Hout. Natuurlijk van nu.

Uitstraling

Ook niet geheel onbelangrijk als het om kozijnen gaat: het esthetische aspect. Omdat hout een natuurproduct is geeft het een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van de woning. Doordat met houten deuren en ramen iedere gewenste uitstraling gecreëerd kan worden, draagt dit bij aan de waardevastheid van de woning.

Isolerend

Tot slot is het isolerende aspect belangrijk bij kozijnen, ramen en deuren. Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. De goede detaillering van muuraansluitingen bij houten kozijnen zorgen ervoor dat er geen warmte onnodig verloren gaat tussen de muur en het kozijn, waardoor er veel energie én energiekosten bespaard worden en EPC-normen eenvoudig gehaald worden. Houten kozijnen zijn dus energiezuinig, lucht-, wind-, en waterdicht.

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×