Daarom kiezen wij voor mahonie hout! Theo legt uit!

Theo van der Linden Theo van der Linden

Al eeuwen worden kozijnen gemaakt van hout en dat is niet voor niets. Hout is een prachtig natuurproduct dat, mits netjes onderhouden, mensenlevens mee kan. Maar wat is nu de meest geschikte houtsoort om kozijnen van te maken? Op basis van gedegen onderzoek van gangbare en goedgekeurde houtsoorten hebben wij een keuze gemaakt.

Hardhout en zachthout

Kozijnen worden vaak vervaardigd uit hardhout, wat afkomstig is van loofbomen. Het is ook mogelijk om kozijnen te maken van zachthout, wat afkomstig is van naaldbomen. Beide soorten hout zijn geschikt. De termen ‘hardhout’ en ‘zachthout’ kunnen verwarrend zijn, omdat het niet per se iets zegt over de geschiktheid en duurzaamheid. Er zijn zeer duurzame Naaldhoutsoorten en zeer gevoelige hardhoutsoorten.

Levensduur van kozijnen

De kwaliteit van de houtsoort is, net als goed en tijdig onderhoud, van groot belang voor de levensduur van kozijnen. De kwaliteit en duurzaamheid van hout wordt bepaald aan de hand van verschillende classificaties. Op basis van die classificaties worden houtsoorten ingedeeld in de juiste duurzaamheidsklasse.

De natuurlijke duurzaamheid wordt beoordeeld door de z.g. Kerkhofproef. Hierbij worden onbehandelde houten palen half in de grond gegraven. Vervolgens wordt beoordeeld hoe lang de verschillende houtsoorten bestand zijn tegen aantasting. Hieruit  ontstaan 5 duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 staat voor ‘zeer duurzaam’ en klasse 5 staat voor ‘zeer weinig duurzaam’. Deze proef zegt iets over de natuurlijke duurzaamheid van de grondstof, maar nog niet per se iets over de levensduur van een houten kozijn. Belangrijke invloeden hiervoor zijn, naast de duurzaamheid, situering, kleur schilderwerk, onderhoud, weersbelasting, enzovoort.

Onderzoek naar houtsoorten

Wij hebben de houtkeuze van onze prefab kozijnen gebaseerd op resultaten van een aantal voor kozijnen belangrijke eigenschappen van het hout. In het onderzoek hebben we meest gangbare hardhoutsoorten (Meranti, Sapeli Mahonie en Sapupira) en de gemodificeerde  zachthoutsoorten (Accoya en Finti)  meegenomen. Deze houtsoorten voldoen allemaal aan de richtlijnen van de BRL0801 (Beoordelingsrichtlijn) voor houten kozijnen.

Vervolgens hebben we onderzoek gedaan naar de kwaliteit van deze selectie houtsoorten. We hebben de houtsoorten beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals: volumieke massa, sterkte, hardheid, duurzaamheid, krimp en zwel gedrag, verwerkbaarheid, afwerking, warmtegeleiding, inbraakveiligheid, onderhoud , prijs kwaliteit verhouding en  uiterlijke kenmerken.

De conclusie van dit onderzoek heeft ons de overtuiging gebracht dat wij met de keuze van Sapeli Mahonie een uitstekend kozijn kunnen maken wat weer generaties mee kan.

Met Mahonie kunnen we een uitstekend kozijn maken wat weer generaties mee kan!

Sapeli Mahonie hardhout

Ten opzichte van de overige geteste houtsoorten laat mahonie relatief weinig kleurverschil zien. Het laat zich bovendien goed bewerken en heeft een hoge hardheid, waardoor het goed bestand is tegen mechanische beschadigingen. Het oppervlak van mahonie hout is gladder dan het oppervlak van andere hardhoutsoorten, omdat mahonie hout minder houtporiën en nerven bevat. Hierdoor krijgt men een beter gesloten verflaag wat weer belangrijk is voor de levensduur van die verflaag. Mahoniehout is geclassificeerd in duurzaamheidsklasse 2 voor geveltimmerwerk.

Eigenschappen van Mahonie 

  • Volumieke massa kg/m3: 650-700;
  • Sterkte klasse: D40;
  • Buigsterkte: 40;
  • E modul: 13.000;
  • Hardheid volgens Janka (N/mm2): 6.700;
  • Duurzaamheid: klasse 2;
  • Warmte geleiding in λ: 0,16;
  • Krimp/zwel: klasse 4;
  • Afwerking: DA/TA (dekkende afwerking, transparante afwerking).
Vragen?

Heb je vragen over de producten van Nijhuis Toelevering, onze timmerfabriek of wil je graag meer weten over ons houtonderzoek? Neem dan gerust contact met me op of lees meer over onze hardhouten kozijnen.

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×