Ambities naast je werk: Charles liep de Camino Frances!

Charles Linneweever

Zes weken lang wandelen van de Pyreneeën naar het meest westelijke punt van Spanje. Charles liep deze zomer de Camino Frances van 800 km en nog eens 130 km extra om zijn passie na te jagen. Een knappe prestatie, vooral omdat hij pas in januari begon met trainen. In zijn blog lees je alles over zijn bijzondere belevenis!

Passie voor wandelen

In januari dit jaar woog ik nog 140 kg. Om af te vallen ben ik in februari begonnen met wandelen. Met een stappenteller daagde ik mezelf elke dag uit om meer stappen te zetten. Ik begon het wandelen echt leuk te vinden en ging me verdiepen in wandeltochten. In diezelfde periode had ik op mijn werk een gesprek met mijn leidinggevende over mijn passies buiten Nijhuis. Ik vertelde hem over mijn droom om ooit eens de pelgrimstocht Camino Frances te gaan lopen. Eigenlijk wilde ik pas volgend jaar gaan, maar mijn leidinggevende en mijn vrouw spoorden me aan om dit jaar al te gaan. Ik was immers behoorlijk afgevallen en fit genoeg voor de tocht. Ik kon extra vakantie krijgen om mijn droom waar te maken en besloot ervoor te gaan!

"Met een stappenteller daagde ik mezelf elke dag uit om meer stappen te zetten."

Camino Frances

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wordt ook wel Sint Jacobsroute genoemd. Er zijn meerdere routes, maar de Camino France (800 km) is de meest bekende. Deze route start in het kleine Franse middeleeuwse stadje St. Jean Pied de Port (bij de Franse Pyreneeën) en loopt langs de steden Pamplona, Estaella, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. De route werd al voor Christus door de Romeinen gelopen. Zij liepen na Santiago de Compestella nog door naar eindpunt Finisterra, wat ‘einde van de wereld’ betekent. Het was het meest westelijke punt van hun wereld en ze dachten dat de wereld hier ophield. Net als de Romeinen destijds, heb ik de extra 130 km gewandeld.

De tocht

De tocht begon direct al zwaar met vele steile hellingen. Ik besefte me dat ik dit een half jaar geleden nooit had kunnen volhouden. Trots op wat ik al bereikt had, ging ik vol goede moed verder met de rest van de tocht. Al met al ben ik 6 weken onderweg geweest. Ik ben de route in mijn eentje gestart, maar onderweg kwam ik veel andere wandelaars tegen. Er zijn elk jaar zo’n 150.000 mensen die verschillende routes bewandelen naar Santiago de Compostela, dus vooral op het laatst is het behoorlijk druk. ’s Nachts sliep ik met andere wandelaars in een van de vele slaapplaatsen langs de route. Soms sliepen we wel met 140 man op een slaapzaal, maar er waren ook kleinschalige overnachtingen. Met andere wandelaars van over de hele wereld zaten we dan gezellig samen te eten en praten. Ik heb mooie vriendschappen opgedaan en gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om via social media contact te houden.

Bijzondere belevenis

De tocht was heel bijzonder en ondanks de lichamelijke inspanningen ook heel ontspannend. Je hoeft, op het wandelen na dan, helemaal niets. Het leven tijdens de tocht is vrij simpel, onder andere doordat je geen hoeft te keuzes te maken, je elke dag hetzelfde doet en de drukte van alledag er niet is. Dat werkt behoorlijk ontspannend. Ik merkte dat ik er heel goed van kon nadenken. In het begin dacht ik dat het om prestatie zou gaan, maar het ging om veel meer dan dat. Het was niet alleen fysiek, maar juist mentaal een overwinning. Het was een unieke belevenis en ik ben zeker van plan om te blijven wandelen. Volgend jaar wil ik de Tour de Mont Blanc gaan lopen. Een tocht van 170 km die ik hoop af te leggen in 10 dagen!

"Het was niet alleen fysiek, maar juist mentaal een overwinning."
Ook doen waar je blij van wordt?

Bekijk onze vacatures!

Anderen bekeken ook

Wil jij met ons verbinden?

Maatwerk kozijnen vanaf 5 werkdagen geleverd
Maak kennis met Toelevering Online
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×